Hoppa till innehåll

Att arbeta som städare och sanerare

Städ- och serviceyrket är Sveriges vanligaste yrke och det finns många olika platser och saker som behöver städas och saneras för att vårt samhälle ska fungera. Runt om i landet arbetar städare och sanerare för att förebygga sjukdomar och se till att viktiga samhällsfunktioner fungerar. De skapar en miljö som vi trivs och lever i och det är ett riktigt viktigt jobb!

Några anledningar varför städare och sanerare är yrken att satsa på

Goda framtidsutsikter:


Städ- och servicebranschen växer snabbt. Arbetet krävs i alla delar av samhället och därför kommer det alltid att finns ett stort behov av bra städare och sanerare.

Låga trösklar och många möjligheter:


Städare och sanerare är några av få yrken där det finns möjlighet att bli anställd utan utbildning och erfarenhet. Det mesta lär du dig på jobbet. Du får snabbt ta eget ansvar och kan sen fortsätta utvecklas i branschen.

Stor samhällsnytta:


Som städare och sanerare skapar du rena och trygga platser. Det är ett viktigt jobb som gör det bättre för alla människor i samhället.

Internationell kompetens:


Städ- och serviceyrken finns i alla länder. Det är en mångkulturell bransch där du får kompetens som du kan använda över hela världen.

Ett omväxlande yrke som kan kombineras med annat:


Det är en stor variation i arbetsuppgifterna och du får möjlighet att arbeta i intressanta miljöer. Vill du göra andra saker samtidigt, till exempel studera, kan du också arbeta deltid.

En renare och mer hållbar värld:


När vi städar och sanerar på rätt sätt tar vi hand om olika platser och saker i vårt samhälle. Det bidrar till en renare och mer hållbar värld.

En seriös bransch med goda arbetsvillkor:

När du arbetar på ett företag med kollektivavtal får du en bra lön och pensionssparande. Du är också försäkrad. De flesta av städ- och serviceföretagen i Sverige har kollektivavtal.

För att få stöd i ditt arbete som städare och sanerare kan du vara medlem i en fackförening. De arbetar för att påverka din och dina kollegors situation och rättigheter på jobbet.

Städ- och serviceyrket – en värld av möjligheter!

Städ- och serviceyrket är inte bara ett jobb att börja på. Det är en bransch du kan växa i. Det finns stora möjligheter för dig att göra karriär. Genom att visa engagemang, ta initiativ och utveckla din kompetens kan du växa och få roller med mer ansvar. Här kommer några exempel på olika steg du kan göra i din karriär inom branschen:

Städare och sanerare – Specialisten
Som städare och sanerare har du möjlighet att bli expert på nya tekniker och metoder. Du arbetar effektivt för att skapa en ren och fräsch miljö. Du kan också utforska och vidareutbilda dig inom olika områden.

Mentor – Vägledaren
Som mentor ser du till att nya kollegor gör rätt och fortsätter utvecklas på ett bra sätt. Du delar med dig av din erfarenhet och kunskap och ger dem vägledning och stöd. Genom att vara en mentor kan du hjälpa andra att växa och samtidigt fortsätta utvecklas i ditt arbete.

Teamledare – Ledaren

Som teamledare arbetar du med att leda och motivera en grupp av städare eller sanerare. Du ser till att uppgifter utförs på ett bra sätt så att kunderna blir nöjda. Du är med och skapar en positiv arbetsmiljö. Samtidigt utvecklas du i ditt ledarskap.

Kvalitetskontrollant – Perfektionisten
Om du är bra på att se detaljer kan du göra karriär som kvalitetskontrollant. I denna roll har du ansvar för att se till att arbetet blir gjort på rätt sätt och att det uppfyller de standarder som finns. Kvalitetskontrollanten genomför inspektioner och utvärderingar. Det ser till att städning och sanering möter kundernas förväntningar.

Egenföretagare – Skapa Din Egen Väg
Det finns stora möjligheter att starta och driva framgångsrika företag i branschen. Genom att erbjuda specialiserade tjänster, skapa innovativa lösningar och bygga starka relationer med kunder kan du nå framgång som egenföretagare i branschen.

Ta steget och upptäck de spännande möjligheterna som städ- och serviceyrket har att erbjuda. Det är en bransch där du kan göra skillnad och samtidigt skapa en framgångsrik karriär!